MONOPORCJE ( fr. Petit gateau)
Monoporcje są deserami charakterystycznymi dla nowoczesnego cukiernictwa. Wyróżniają się elegancką formą, różnorodnością tekstur, oraz najwyższej jakości składnikami.
Desery tego typu łączą w sobie w zależności od smaku:
musy, konfitury, sosy, galaretki, ganache czekoladowy, biszkopt, kruche ciastko, kawałki czekolady, bezę.
Monoporcje uzyskują eleganckie wykończenie dzięki błyszczącej glazurze, która swoją barwę zawdzięcza zawartości czekolady bądź kakao a połysk m.in. odpowiedniemu procesowi zblendowania składników. W naszej cukierni nie stosujemy barwników, a ewentualne kolorowe zabarwienie ciastka (np. różowe - malina/truskawka) wynika z zastosowania glazury półprzezroczystej, dzięki której widoczny jest kolor musu znajdującego się wewnątrz - różowy mus malinowy.
Nasze monoporcje charakteryzują się prostym, czystym składem. Wszystkie elementy monoporcji wykonujemy samodzielnie, nie stosujemy gotowych polew, nadzień ani ciastek. Dlatego też wykonanie monoporcji jest procesem bardzo czasochłonnym, wymaga precyzji i dokładności, a połączenia smakowe z naszej oferty są dobrze przemyślane i wielokrotnie testowane.